Türkiye’de Ulaşım Türleri Nelerdir?
Türkiye’de ulaşım türleri çeşitlilik göstermektedir. Türkiye’nin bulunduğu konum çok iyi olduğundan dolayı deniz yolu da vardır. Bunun yanında karayolu, demiryolu ve hava yolu da gelişmektedir. Bu makalemizde Türkiye’nin ulaşım türlerini ve çeşitlerini öğreneceksiniz.
Ulaşım türleri ülkelerin gelişmişliklerini gösterir. Bir ülkede ulaşım çeşitleri ve özelliklerinin iyi olması o ülkeyi gelişmiş bir ülke haline gelir. Türkiye’de ulaşım türleri çeşitlilik göstermiştir. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren demir yollarına çok önem verilmiş ve sürekli demir yolları geliştirilmiştir. Bunun yanında hava yoluna da önem verilmiş ve Dünya’nın önde gelen THY (Türk Hava Yolları) kurulmuştur. Ayrıca ülkemizin üç tarafının denizle kaplı olması da deniz yolu ticaretini de geliştirmiştir. Ülke içerisinde bulunan kara yolları da günümüz şartlarına göre yeniden yapılandırılmış ve geliştirilmiştir.
Türkiye’de Ulaşım Türleri
Deniz Yolu
- En ekonomik taşıma şeklidir. (Diğer ulaşım araçlarıyla karşılaştırıldığında en hesaplı ulaşım türü deniz yoludur. sıkça sorularda karşınıza çıkabilir.)
- Ülkemizin üç tarafı denizlerle kaplı ancak deniz yolu ulaşımı istenilen seviyede değildir. Çünkü demir yollarına sahip limanlar endüstri ve ticarette gelişirken, sahip olmayan ülkelerde bu sektörde geri kalmıştır.
- Hinderlantı geniş (bağlantı yolları kolay) olan limanlarımız: İstanbul, İzmir, İzmit(Kocaeli), Mersin, İskenderun, Samsun, Bandırma (bu limanların ulaşım ağları kolaydır ve gelişmiştir.)
- Hinterlandı dar (engebeli dağ sırası) olan limanlar: Trabzon, Sinop ve Antalya (Bu limanların arasında gemiler rahatça dolaşamıyor, o yüzden liman olarak gelişmemiştir.)
Türkiye’nin Limanları
Demir Yolu
- Yolcu ve yük taşımada en hesaplı ikinci sıradaki ulaşım şeklidir.
- Demir yolu taşımacılığı ilk kez Manchester – Liverpool arasında saatte 30 km hız yapabilen bir lokomotifle yapılmıştır.
- Kara yoluna göre daha hesaplıdır.
- Özellikle sanayi (maden, makine) gibi ürünlerin kolayca limanlara taşınmasında önemli bir rol oynar. Son yıllarda demir yolları daha çok yolcu odaklı gelişmeye başlamıştır. Ülkemizde hızlı trenlerin artmasıyla şehirler arasında hızlı trenler çalışmaya başlamıştır.
- Ülkemizde ilk demir yolu hattı İzmir – Aydın arasında inşa edilmiştir.
Kara Yolu
- Yük ve yolcu taşımacılığında en çok tercih edilen ulaşım şeklidir.
- Ulaşım maliyeti demir ve deniz yoluna göre oldukça maliyetlidir.
- Son yıllarda modern yollar olan otobanların sayısı artmıştır.
- En çok kazaların yaşandığı ulaşım şekli kara yoludur. Yoğun olarak kullanılması trafik ve kaza riskini arttırmaktadır.
- Türkiye’de yolcu ve yük taşımacılığı daha çok kara yolu ile yapılır.
Hava Yolu
- Türkiye’de ilk hava yolu ulaşımı 1933 yılında küçük pervaneli uçaklarla başlamıştır. Son yıllarda hava yoluna olan yatırımlar artmıştır.
- Ordu – Giresun Havalimanı deniz doldurularak inşa edilen Türkiye’nin ilk, dünyanın ise 4. havalimanıdır.
- Sivil hava yolu taşımacılığı ilk olarak Amerika’da başlamıştır.
Ulaşım araçlarını pahalıdan, ucuza göre sıralayacak olursak
- Deniz Yolu
- Demir Yolu
- Kara Yolu
- Hava Yolu
Yüksek Hızlı Tren Hatları (YHT)
Ülkemizde son yıllarda yüksek hızlı tren sayısı artmış ve neredeyse tüm şehirler arasında ulaşım aracı yüksek hızlı trenler olmuştur.
Ankara – Konya Hızlı Tren Hattı
- 2006 yılında temeli atılmıştır.
- 306 km olarak Ankara – Konya hızlı tren hattının Eskişehir – Ankara güzergahı ile ortak kullanılan 94 kilometresi dışındaki 2012 kilometrelik kesini 2011 yılında tamamlanmıştır.
- Konya – Ankara arası bu projeyle 2,5 saate inmiştir.
Ankara – İstanbul Hızlı Tren Projesi
- Ankara – İstanbul arasındaki seyahat süresini azaltılması, konforlu, güvenli bir ulaşım imkanı oluşturarak, ulaşımdaki demir yolu payının artırılması amaçlanmaktadır.
- Proje tamamlandığında Ankara – İstanbul arası 7-8 saatten yaklaşık 3 saate düşecektir.
Ankara – Sivas Hızlı Tren Projesi
- Bu projenin inşaat çalışmaları devam etmektedir.
- Ankara – Sivas arasındaki 12 saatlik mesafe hızlı tren projesiyle 3 saate inecek.
Türkiye’nin ulaşım
bir yanlışlık yok mu pahalıdan ucuza degil ucuzdab pahaliya dogru olacak