Eğitim Dili

Özel Eğitim Öğretmenliği

03.09.2019
0 / 5

Your page rank:

Meslek Rehberi adlı kategorimizde Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünü tanıtacağız. Bu bölümü tercih etmek isteyen öğrenciler için çok iyi bir rehber yazısı olacak ve öğrencilerin Özel Eğitim öğretmenliği bölümünü tercih ederken aklında soru kalmayacak.

Özel Eğitim Nedir?

Özel eğitim programları zihinsel, fiziksel, sosyal ve / veya duygusal olarak gecikmeli öğrenciler için tasarlanmıştır.Genel olarak gelişimsel bir gecikme olarak sınıflandırılan bu “gecikme” yönü, çocuğun genel yaşantısının (fiziksel, bilişsel, skolastik becerilerin) kendi yaşıtlarının dengesini ifade eder. Bu özel gereksinimler nedeniyle, öğrencilerin ihtiyaçları geleneksel sınıf ortamında karşılanamaz. Özel eğitim programları ve hizmetleri, her çocuğun uygun ihtiyaçlarını karşılamak için içerik, öğretim metodolojisi ve dağıtım talimatını uyarlar. Bu hizmetler aileye ücretsizdir.

Özel Eğitim Öğretmenliği Nedir?

Özel Eğitim Öğretmenleri zihinsel engelli, görme engelli, işitme engelli gibi bireylerin gelişimlerinde temel rol alan ve onları hayata karşı hazırlayan bireylerdir. Ayrıca otizmli, öğrenme güçlüğü çeken ve disleksi gibi bazı yetersizliklerde de özel eğitim öğretmenleri bu kişilere eğitim verirler. Bireye özgü öğrenme metotları ve planlar hazırlayan özel eğitim öğretmenleri bireylerin hayatlarını kolaylaştırmaktadır.

Özel bir eğitim öğretmeni olmak derin şefkat ve büyük sabır gerektirir. Özel eğitim öğretmenleri duygusal ve fiziksel engelli veya öğrenme sorunu olan çocuklarla çalışır.

Özel eğitim öğretmenleri genel sınıf öğretmenleri, ebeveynler ve yöneticilerle düzenli olarak etkileşimde bulunur. Öğretmenler, eleştirel düşünme becerilerini kullanarak öğrencilerin öğrenme sürecini düzenli olarak değerlendirmeli ve disleksi, DEHB, öğrenme güçlüğü veya zihinsel ve fiziksel engellerle mücadele eden öğrencilerle çalışmalıdır. Her öğrencinin ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş öğrenme planları hazırlarlar.

Özel eğitim öğretmenleri, otizm, dil veya iletişim sorunları veya işitme engelli öğrencileri ile öğrencilere yardımcı olmak için belirli bir eğitim alanında uzmanlaşabilir. Öğretim sorumluluğunun büyük kısmı Bireyselleştirilmiş Eğitim Planının (IEP) oluşturulmasını ve uygulanmasını içerir. Tüm özel eğitim öğretmenleri, özel eğitime başlamadan önce lisans derecesini almak zorundadır

2016 yılında Özel Eğitim Öğretmenliği Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği ve Görme Engelliler Öğretmenliği gibi farklı lisans programlarına ayrılıyordu, ancak 2016 yılından sonraki dönemlerde yapılan düzenlemeyle bütün bu programlar birleştirilip Özel Eğitim Öğretmenliği adını almıştır.

Nerelerde Çalışır?

Özel eğitim öğretmenleri genellikle ilk veya ortaokullarda fiziksel veya zihinsel engelli öğrencilerle çalışır. Öğretmenler, öğrencilere her bir ders programında ders müfredatı öğretir ve öğrencilere temel yaşam becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur, böylece sınıf dışında bağımsız çalışabilir. Özel eğitim öğretmenleri genellikle okul bölgesinin akademik takvimini takiben tam zamanlı olarak çalışırlar.

Hangi Beceriler Olmalıdır?

Özel eğitim öğretmenleri güçlü organizasyon ve iletişim becerileri geliştirir. Öğretmenler, özel ihtiyaçları olan öğrenciler, diğer öğretim üyeleri, ebeveynler ve sosyal çalışanlar ile etkili bir şekilde iletişim kurmak için kişilerarası beceriler geliştirmiş olmalıdır. Özel eğitim öğretmenleri sabırlı, şefkatli, esnek, yaratıcı, özenli ve empatik olmalıdır. Özel ihtiyaçları olan öğrencilere öğretmek, her öğrencinin ihtiyaçlarını ve öğrenme stillerini derinlemesine kavramasını gerektirir. Öğretmen hem okulu hem de öğrencinin öğrenme ihtiyaçlarını etkili bir şekilde ele alan kişiselleştirilmiş bir eğitim planı oluşturabilmelidir.

Özel Eğitim Öğretmenliği Araçları ve Teknolojisi

Özel eğitim derecesi programları, öğrencileri kişiselleştirilmiş ders planları geliştirmeye ve dijital teknoloji ve yazılım programlarını kullanarak öğrenciler, diğer öğretim üyeleri ve toplulukla iletişim kurmaya hazırlar. Öğretmenler ders planları ve kişiselleştirilmiş eğitim planları (IEP’ler) oluşturmak için özel yazılımlar kullanabilirler. Eğitim uzmanları tarafından kullanılan araç ve yazılımlardan bazıları şunlardır:

Başlıklar Açıklama
Eğitim Yazılımı Bilimsel Öğrenme Hızlı Önsöz; Çocuk Eğitim Yazılımı
Veritabanı ve Sorgu Yazılımı Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (IEP) Yazılımı; Amerikan İşaret Dili tarayıcısı
Aygıt Sürücüleri ve Yazılım Sistemleri Ekran büyütme yazılımı; VOICE Öğrenim Sürümü; Synapse outSPOKEN; ekran okuyucu yazılımı
Elektronik Posta Yazılımı E-posta yazılımı; Microsoft Outlook
Ses Tanıma Yazılımı Nuance Dragon Doğal Olarak Konuşma; goQ WordQ; sesle çalışan yazılım

Özel Eğitim Öğretmenliğini Kimler Tercih Etmelidir?

Bu bölümü lütfen çok iyi atanıyor diyerek seçmeyiniz. Gerçekten sabır gerektiren ve özellikle özel eğitime muhtaç çocuklara karşı eğitme amacını kendinizde hissediyorsanız öyle seçiniz. ”Her Çoxuk Özeldir” ancak özel eğitime muhtaç olan bireyler daha fazla sevgiye muhtaçlardır.

Severek isteyerek bu bölümü tercih ederseniz, mezun olduğunuzda işinizi keyifle yaparsınız. Ülkemiz şartlarında atanabilen nadir meslekler arasında yer alıyor. KPSS puanı şuan çok yüksek değil, atanmayan kişi sayısı çok az ancak bu bölümden atanırım nasıl olsa, deyip hiçbir bilginiz yoksa kendiniz ve öğrenciler için tercih etmeyiniz.

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümünün Dersleri Zor Mu?

Siz bu bölümü severek tercih etmişseniz emin olun dersler size hiç zor gelmeyecektir. Ancak istemeyerek bu bölümü tercih ediyorsanız dersler size yük gibi gelecek ve bölümden keyif alamayacaksınız.

Toplumda özel eğitim öğretmenliği bölümünün derslerinin çok zor olduğu ve sürekli ödevlerin olduğu söyleniyor ancak bu pek de doğru değil, tamam bol bol ödevleri oluyor ancak zaten bu işe gönül verecek kişiler bu ödevleri severek yapacağından onlara zor gelmeyecektir. Unutmayın zor diye bir şey yoktur. Kişinin bakış açısına göre değişen bir şey olduğundan dolayı, bu bölümü tercih edecek kişiler hiç düşünmeden tercihte bulunabilir.

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Dersleri

Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünde özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitimlerinde kullanabileceğiniz Braille alfabesi ve Türk İşaret Dili dersleri alacaksınız. Bunun dışında bölüm derslerini de göreceksiniz. Birinci sınıfta bu bölümde zorlanabilirsiniz ancak sonraki bölümlerde bu zorlanma geçecek ve bölüm derslerine alışacaksınız. Bütün dersleri incelemek istiyorsanız ÖSYM tarafından yayımlanan Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü derslerini aşağıda vereceğimiz link üzerinden inceleyebilirsiniz.

Özel Eğitim Öğretmenliği Lisans Programı Dersleri

Özel Eğitim Öğretmenliğini Tavsiye Ediyor Musunuz?

Özel eğitime muhtaç çocukların gelişimlerinde rol alıp, onların gözlerindeki mutluluğu görünce sizde mutlu oluyorsanız kesinlikle bu bölümü tavsiye ediyoruz. Çeşitli etkinliklerle öğrencilerle güzel zamanlar geçirip onlarla birlikte mutlu olabilirsiniz. Bölümü severek okuyorsanız dersler size çok keyifli gelecek ve güzel öğrencilik yıllarınız olacaktır. Severek okuduğunuz bu bölümün alan sınavı olmadığı içinde rahatlıkla KPSS’den atanıp mesleğinize başlayabileceksiniz. Bunun dışında eğer devlet kadrolarında çalışmak istemeseniz özel sektörde de çalışma imkanı bulabilirsiniz.

Öğrencilere özel bir eğitim öğretmeni olarak bakmanın yanı sıra, özel bir eğitim derecesi olan öğrenciler, doğrudan veya dolaylı olarak öğrenciler ve öğretim üyeleriyle birlikte çalışmayı içeren bir dizi ilgili kariyer yolunu keşfedebilirler. Özel eğitim derecesi programları, farklı tür öğrencilerle çalışmak, ders planları geliştirmek ve öğrencileri farklı seviyelerde değerlendirmek için temel beceriler ve eğitim sağlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© Copyright 2023 Egitimdili.com Tüm hakları saklıdır.