Mustafa Kemal Atatürk’ün Katıldığı Cepheler ve Savaşlar
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih boyunca katıldıkları savaşları ve bu savaşta ne gibi görevleri olduğunu öğreneceksiniz. Atatürk’ün katıldığı cepheleri ve savaşları öğrenin ve Mustafa Kemal’in görevleri hakkında bilgi sahibi olun.
Mustafa Kemal, okul yıllarında çok başarılı bir öğrenci olmuştur. Gittiği tüm okullarda örnek kişilik sergilemiştir. Selanik’te okuduğu dönemlerde, etkilendiği yazarların etkisiyle askeri okula gitmek ister ve kaydını askeri okullara yaptırır. Askeri okullarda hemen bütün öğretmenlerinin dikkatini çeker ve başarılı bir öğrenci olur, bu askeri başarıları ileri de cephelerde de etkisini gösterecektir. Mustafa Kemal Harp okulundan 1905 yılında Osmanlı subayı olarak mezun olmuştur ve staj için Şam’a gitmiştir.
Şam 5. Ordu’da staj görevini tamamlamış ve o dönem Osmanlı Devleti’nin girdiği cephede görev almaya başlamıştır. İsyanların bastırılması, düzen sağlanmasında, savaşların bitirilmesinde, askeri taktiklerde Mustafa Kemal’in etkisi büyük olmuştur.
Mustafa Kemal’in Katıldığı Savaşlar ve Cepheler
Mustafa Kemal hayatı boyunca birçok savaş ve cephe görmüştür. savaş ve cephelerde başarılı bir tutum sergilemiş ve çoğu savaşın kazanılmasında öncülük etmiştir. Bu konuda Mustafa Kemal’in katıldığı savaşları ve cepheleri öğreneceksiniz. Sıralamalar tarihe göre yapılmıştır.
31 Mart Vakası (13 Nisan 1909)
Mustafa Kemal 31 Mart olayında görevlendirilmiştir. 31 Mart Olayı: II. Meşrutiyet ilanından sonra İstanbul yönetiimine yapılan rejim karşıtı bir ayaklanmadır. İşte bu ayaklanmayı bastırmak için Mustafa Kemal 3. Ordu Redif Fırkası’nın Kurmay Başkanı olarak görevlendirilmiştir.
Arnavutluk İsyanı (1911)
1911 yılında çıkan Arnavutluk İsyanında yine Mustafa Kemal, Harbiye Nazırı Mahmut Şevket komutasında görev alarak isyanın bastırılmasında rol almıştır.
Trablusgarp Savaşı (1911 – 1912 )
1911 – 1912 yılları arasında Osmanlı Devleti Kuzey Afrika’da çok toprak kaybetmeye başladı. O dönem bunu fırsat bilen İtalya, sömürge yollarını genişletmek ve Osmanlı Devleti’ni zor durumda bırakmak için Trablusgarp’a saldırmıştır. İtalya’nın temel amacı hammadde ve pazar arayışını sağlamaktı. Savaş koşulları nedeniyle o bölgeye askeri birlikler gönderilmişti, o askerlerin içerisinde Mustafa Kemal’de vardı. Mustafa Kemal Trablusgarp’a Binbaşı rütbesiyle gitmiştir. Ancak düşmanın arkadan vurmasıyla topraklar İtalya’nın eline geçmiş ve Osmanlı Devleti toprak kaybına uğramıştır.
Balkan Savaşları (8 Ekim 1912 – 18 Temmuz 1913)
Balkan Savaşları iki şekilde yapılmıştır. Mustafa Kemal II. Balkan Savaşında görev almıştır. Mustafa Kemal II. Balkan Savaşında Bolayır Kurmay Başkanı olarak görev yapmıştır. Bu savaşla Mustafa Kemal Balkan siyasetini ve durumunu yakından tanımış oldu ve ilerleyen dönemlerde Balkanlarla ilgili kararlar almasında bu savaşlar etkili olmuştur.
Çanakkale Savaşı (19 Şubat 1915 – 9 Ocak 1916)
Çanakkale Cephesi I. Dünya Savaşının en şiddetli ne büyük cephelerinden biriydi. İtilaf Devletlerinin Rusya’ya ayrdım etmek için açtığı bu cephede, Osmanlı Devleti çok kayıplar verdi. Tam manasıyla savunma savaşı veren Osmanlı Devleti, büyük bir zafer kazandı ve düşmana Çanakkale’nin Geçilmeyeceğini” öğretti. Bu büyük cephede Mustafa Kemal, Arıburnu Grup Komutanlığını üstlendi ve göstermiş olduğu başarılarla Albay rütbesine yükseltilmiştir. Çanakkale Cephesi, Mustafa Kemal’in tanınmasında çok etkili olmuştur. Bu savaşta ön plana çıkan Mustafa Kemal, diğer cephe ve savaşlarda sözü geçen bir asker olmuştur.
Mustafa Kemal’in Çanakkale Cephesinde ön plana çıktığı alanlar;
- Conkbayırı
- Arıburnu
- Seddülbahir
- Anafartalar
Kafkasya Cephesi (24 Ekim 1914 – 30 Ekim 1918)
I. Dünya Savaşında Taarruz cepheleri arasında bulunan Kafkasya Cephesinde Sarıkamış olayı yaşanmıştı. 90 bin askerin donarak şehit olduğu o cephede Mustafa Kemal, cephe gerisinde savaşarak Muş ve Bitlis’in geri alınmasını sağlamıştır. Bu cephede gösterdiği başarılardan dolayı, Kolordu Komutanlığından Tuğgeneralliğe yükselmiştir. Bu cephedeki başarılarıyla diğer cephede daha etkin olmuştur. Önemli kararlar vermiştir.
Filistin ve Sina Cepheleri (28 Ocak 1915 – 28 Ekim 1918)
Kafkas Cephesinin ardından Mustafa Kemal, Yıldırım Orduları Komutanlığı’ndan 7. Ordu komutanlığına atanmıştır. I. Dünya Savaşı olan bu cepheler Osmanlı’nın zayıf kaldığı cephelerdir. Osmanlı Devleti birçok cephede savaşmış ve mücadeleler vermiştir. Ancak bu cephede başarılı olunamadı ve birçok toprak kaybı yaşandı. Mustafa Kemal, bu cephede padişah yaveri olarak da büyük ayrıcalıklar kazanmıştır.
Kurtuluş Savaşı (19 Mayıs 1919 – 29 Ekim 1923)
Mustafa Kemal, Kurtuluş savaşı yıllarında Meclis kararıyla başkomutanlık yetkisini elde etmiştir. Başkomutanlık yetkisini kullanarak büyük başarılar elde etmiş ve hızlı kararlar almıştır. Özellikle Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasına öncülük etmiştir. Mustafa Kemal, bizzat cephelerde emirlerini vermiştir. Yunanlıların ve diğer düşmanların yurttan atılmasını sağlayarak, Anadoluyu işgalden kurtarmıştır.
Büyük Taarruz (26 Ağustos 1922 – 9 Eylül 1922)
Mustafa Kemal’in Gazi unvanını aldığı savaştır. Bu savaşı kendisi cepheden yönetmiş ve emirler vermiştir. Zaferle sonuçlanan büyük bir savaştır. Hatta bu savaşın zaferi 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak kutlanır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün savaştığı cepheleri ve savaşları öğrenmiş olduk. sınavlarda sıkça karşımıza Atartük’ün Hayatı konusu kapsamında bu sorular çıkabiliyor. Daha kolay öğrenmeniz için Atatürk’ün katıldığı savaş ve cepheleri liste şekline getirdik.
Atatürk’ün Askerlik Hayatı
- Şamda V. Ordu 39. Süvari alayına staj yapmak için gitti.
- Şam’da Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurdu.
- Kıdemli yüzbaşı olarak V. Ordu Kurmay Başkanlığı’na atandı.
- Makedonya’da bulunan III. orduya atandı. Ancak kendisi Selanik’te kaldı
- 31 Mart İsyanı’nı bastırmak için İstanbul’a geldi.
- Trablusgarp Savaşı’nda binbaşı oldu.
- 1931’te Sofya Askeri Ataşesi oldu.
- 1915’te Çanakkale’de Arıburnu Grup Komutanlığı’nı üstlendi. Rütbesi Albay oldu.
- Kafkas Cephesi’ne sevk edildi. (Diyarbakır) (General oldu)
- Adana’da Yıldırım Orduları Grup komutanı oldu. XVII. ordu komutanlığı yaptı.
- Veliaht Vahdettin ile Almanya gezisine katıldı. Tedavi için Viyana’ya gitti.
- VII. Ordu Komutanlığı’na tekrar atandı. Suriye’ye gitti. Yıldırım orduları grup komutanı oldu.
- 30 Nisan 1919’da 9. Ordu müfettişliğine atandı.
Not: Yazılarını kalın yaptığımız maddeler sınavlarda çıkabilir. O yüzden sizlerde bunları not edin. Soru ve yorumlarınız için aşağıdaki yorum kutucuğunu kullanabilirsiniz.
Bazı Atatürk düşmanları Atatürk kanal harekatında orduyu zaafa uğratmış ve kanal harekatının kaybedilmesine neden olmuştur diye yazıp söylemekteler ben onlarca araştırma yapmama rağmen Atatürk’ün böyle bir görevinin olduğunu saptayamadım.
sana katılıyorum atatürk ü o kadar çok seven bir inan değilim fakkat onun sayesinde buradayız olnun sayesinde sömürülmemişizdir yani atatürk bizim liderimizdi ve efsane idi EFSANELER ASLA ÖLMEZ
ATAM SEN RAHAT UYU BEKÇİSİYİZ BİZ CUMHURİYETİN BAZILARI DEĞERİNİ BİLEMİYİRLAR BE ATAM
iyiki sevmiyormuşsun kardeşim valla helal olsun nkdfmslfkngld sevsen nolcak acaba
Helal olsun🇹🇷