Mehmet Akif Ersoy Hayatı Kısa
İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy hayatı kısa bir şekilde bu yazımızda olacaktır. Okul döneminin başlamasıyla birlikte öğrenciler tarafından Mehmet Akif ERsoy’un hayatı araştırılmaktadır.
Mehmet Akif Ersoy Hayatı Kısa
Mehmet Akif Ersoy 1873 tarihinde o dönem Osmanlı Devleti’nin başkenti olan İstanbul’da doğdu. Asıl ismi Ragif olan Mehmet Akif Ersoy’un annesinin ismi Emine Şefir babasının ismi de Tahir Efendidir. Mehmet Akif Ersoy’un babası toplumda ”İpekli Hoca” olarak da bilinmektedir.
Öğrenim Hayatı
Mehmet Akif Ersoy eğitim hayatına mahallesinde bulunan Emir Buhari Mahalle Mektebi ile başlamıştır. İlköğretim ve ortaokul öğreniminden sonra Mülkiye Mektebine devam etti. Babasının ölümü üzerine ve evlerininde yanmasıyla Mülkiye Mektebi’ni bıraktı ve Baytarlık Mektebine başladı bu okuldan birincilikle mezun oldu. Öğrenim hayatı boyunca yabancı dillere karşı ilgi duydu. Yabancı dil olarak Fransızca ve Farsça öğrendi. Babası ölmeden Önce ona Arapça öğretti ve babasından uzun yıllar Arapça dersi aldı.
Osmanlı Devleti’nin Ziraat nezaretinde baytar (veteriner) olarak göreve başladı. 3 ila 4 sene Rumeli, Anadolu ve Arabistan bölgelerinde bulaşıcı hayvan hastalıkları tedavisi için mücadele etti. Mesleği sırasında yeni insanlar tanıdı. Sonrasında Mehmet Akif Ersoy’un memurluk hayatı 1893 yılında başlayıp, 1913 tarihine kadar devam etmiştir.
Memurluk yaptığı dönemlerde Ziraat Mekteplerinde ve Darülfünun’da edebiyat konulu dersler vermiştir.
Yaşamı
Mehmet Akif Ersoy 1893 tarihinde Tophane-i Amire veznedarı M.Emin Beyin kızı İsmet Hanımla evlenmiştir.
Mehmet Akif Ersoy hayatı boyunca öğrenmekten hiç vazgeçmedi ve sürekli kendini geliştirdi. Memurluk yaptığı dönemde öğretmenli yapıp edebiyata ilgi duydu ve şiirler yazdı. Edebiyata karşı çok büyük ilgi duyuyordu.
1920 yıllarında Burdur Milletvekili olarak Birinci Büyük Millet Meclisi’ne girdi. 17 Şubat 1921 tarihinde ise İstiklal Marşı’nın yazdı. Meclis tarafından marşı olarak 12 Mart tarihinde kabul edilmiştir. İstikal Marşı’nın kabul edilmesiyle birlikte Milli Şair unvanını da almıştır.
İstiklal Marşı ile ilgili detaylı bir bilgi almak isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
İstiklal Marşının Kabulü Ne Zaman, Nasıl Oldu?
1926 yıllarında Mısır Üniversitesi’nde Türkçe dersleri vermeye başladı. Ders verdiği dönemlerde hastalandı. Önce hastalığının ciddiyetini anlayamadı ve hastalığının hemen geçeceğini düşündü. Mısır’dan ayrıldı ve Lübnan’a gitti. Lübnan’da çok durmayıp 1936 yılında Hatay’a geldi. Yine burada çok durmadı ve Mısır’a döndü.
Hastalığının şiddeti artınca iyice bitkin düşmüş ve bir deri kemik kalmıştı. Tedavi olmak amacıyla İstanbul’a gitti. İstanbul’da hastaneye yatırıldı ve tedavi görmeye başladı. Ancak hastalığı çok ilerlediği için tedavi bir işe yaramadı. 27 Aralık 1936 yılında Siroz hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Ünlü şair vefatı üzerine naaşı Edirnekapı Mezarlığı’na defnedilmiştir.
Kişilik Özellikleri
Mehmet Akif Ersoy hayatı kısa bir şekilde yukarıda anlatıldı. Mehmet Akif Ersoy’un kişilik özelliklerini öğrenelim.
- Milletini çok sever ve daima milleti için çalışırdı.
- Edebiyata büyük ilgi duydu ve toplumsal şiirler yer verdi.
- Yardımsever ve merhametli birisiydi.
- Görgü kuralları konusunda çok hassas bir kişiliği vardı daima zarifti.
- Karakteri sağlamdı ve asla ihanet etmezdi.
- Dinine olan bağlılığından dolayı hiçbir zaman ümidini kaybetmeyerek Türk Ordusu’na ithafen İstiklal Marşı’nı yazmıştır
- Öğrenmeye ve öğretmeye çok önem verdi. Hayatı boyunca çeşitli meslekler yaparak eğitime katkı da bulunmuştur.
- Hitabet gücü çok etkiliydi.
- Vatanına ve milletine karşı tutkundu.
Eserleri | Mehmet Akif Ersoy Hayatı Kısa
Mehmet Akif Ersoy Hayatı Kısa bir şekilde öğrenildiğine göre ünlü şairin eserlerini de öğrenelim.
Ünlü şairin çok sayıda şiirleri ve farklı eserleri bulunmaktadır. Bütün eserlerini Safahat adlı eserinde toplamıştır ve bu eseri toplamda yedi bölümden meydana gelmiştir.
Safahat: 1911 yılında ortaya çıkmış bir eserdir. Bu eserde Osmanlı Devleti’nin Meşrutiyet yılları anlatılmaktadır.
Süleymaniye Kürsüsünde: Bu eserde Osmanlı aydınları ile halkın toplumsal ilişkisi anlatılmaktadır.
Hakkın Sesleri: 1913 yılında yazılmış bir eserdir. Şiir tarzında yazılan eserinde bulunan her şiirin başında bir ayet vardır. Mehmet Akif Ersoy toplumsal ve siyasi olaylara gönderme yapmak için bu ayetlere yer vermiştir.
Fatih Kürsüsünde: 1914 tarihinde yazılmıştır. Yeni kuşaklara öğüt verme ve onlara mücadele etmeyi öğretmeye yönelik yazılmış bir eserdir.
Hatıralar: 1917 tariihnde yazılmıştır. Şiir eserlerinden biri olan bu kitapta her şiirn başında hadis yer almaktadır. Bu eserde İslam ülküsünün birliği vurgulanır.
Asım: 1924 tarihinde yazılmıştır. Konusunu 1. Dünya Savaşı oluşturmaktadır. Olması gereken gençliği ortaya koymaktadır.
Gölgeler: 1933 tarihinde oluşturulan bu eserde dini şiirler ve dörtlük bulunmaktadır.
Mehmet Akif Ersoy Hayatı Kısa 10 Cümle
- 1873 tarihinde İstanbul’da doğmuştur.
- Asıl mesleği veterinerliktir.
- İstiklal Marşı’nın yazarıdır.
- İstiklal Marşı’nı Türk Ordusuna yazmıştır.
- 25 yaşında iken İsmet Hanım’la evlenmiştir.
- Bütün eserlerini Safahat adlı eserde toplamıştır.
- İslamcı bir kimliğe sahiptir.
- Babası küçükken ölmüştür.
- İstiklal Marşı yazma yarışmasında kazandığı 500 lira ödülü Kızılay Dar-ul Mesai’sine bağışlamıştır.
- 27 Aralık 1936 yılında vefat etmiştir.