Kusmak İçin Ne Yapmalı? Kusmak İçin Yapılacak Adımlar
Kusmak için ne yapmalı sorusunun cevabını bu yazımızda anlatacağız. Kusma, vücudun midedeki bozulmuş gıdaları veya toksik maddeleri yok etmek için kullandığı doğal bir reflekstir. Vücut gerektiği zaman kusma refleksini kendiliğinden yerine getirecektir. Kusma eğer bir doktor tarafından öneriliyorsa ya da yemek yedikten sonra sizi rahatsız eden bir durum varsa kusmak için çaba harcayabilirsiniz.
Temizlik ürünleri ve zehirli madde ve tahriş edici bir sıvı yuttuysanız, sıvının tekrar boğaza girerek daha fazla hasara yol açması gerekeceğinden dolayı kusmamalısınız. Kusmaya çalışırsanız daha çok zarar görürsünüz. Bu gibi durumlarda kusmaya çalışma yerine hemen bir doktora gidiniz.
Kusmak toksik veya zararlı bir şey yuttuğunuzda ve mide bulantısı hissetmeye başladığınızda, bu vücudunuzun size bir şeylerin yanlış olduğunu ve ortadan kaldırılması gerektiğini söyleme şeklidir. Bunu yapmanın yollarından biri de kendinizi kusturmaktır. Kusma size rahatlama sağlayabilirken, yalnızca diğer tüm yöntemler başarısız olduğunda yapılmalıdır. İdeal olarak, buna başvurmadan önce bir doktora danışın çünkü uyarılmış kusma vücudunuzda belirli hasarlara neden olabilir. Bu yazıda, kusmak için ne yapmalı ve bunu yapmanın yan etkilerine bir göz atacağız.
Kusma Ne Gibi Durumlarda Yapılmalı?
Genel sağlığınıza zararlı olabileceği için doktorunuzun size tavsiyesi üzerine kusmak için çaba harcamalısınız. Bununla birlikte kendinizi kusturmak için birkaç durum olabilir:
- Haplar veya kimyasallar gibi zehirli veya zararlı bir şey yutarsanız
- Şiddetli hazımsızlık veya mide ağrısı yaşıyorsanız
Kendinizi kusturmayı alışkanlık haline getirmeyin. Belli bir süre sonra ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Her mideniz ağrıdığı zaman ya da kilo vermek için kusma eğiliminde olan insanlar vardır. Sürekli hale gelen bu davranış yemek borusunu ve üst solunum sistemini zorlayabilir. Kimi zaman bu durum yemek borusunu ve boğaz dokularını yırtabilir.
Kusmak her zaman iyi bir davranış hali değildir. Ancak bazı durumlar kusmanızı gerektiriyorsa ve tek alternatifiniz kusmaksa, kusmanıza yardımcı olacak aşağıdaki yöntemlerden herhangi birini deneyebilirsiniz.
Kusmak İçin Ne Yapmalı?
Kusmak İçin Ne Yapmalı?
Kusmak için ne yapmalı sorununa aşağıdaki başlıklardan cevap bulabilirsiniz.
Parmakları kullanın: Bir tıkaç refleksini tetiklemenin en kolay yolu, parmaklarınızı boğazın içine sokmaktır. Başlamadan önce ellerinizi iyice temizleyin ve işaret ve orta parmağınızı boğazınıza sokun. Kısa sürede öğürmeye ve kusmaya başlayacaksınız. Hemen işe yaramasa bile, aynı anda ikiden fazla parmak kullanmaktan veya parmaklarınızı kabaca boğazınıza sokmaktan vazgeçin.
Sıcak tuzlu su için: Bir bardak suya bir veya iki çay kaşığı tuz ekleyin. Bu salin solüsyonunu tek bir yudumda tüketin. Kusmaya neden olmak 25 ila 30 dakika sürebilir, ancak işlemi hızlandırmak için parmağınızı kullanabilirsiniz. (Tuz sodyum içerir. Fazla sodyum, vücudunuzun doğal elektrolit dengesinde bir kaymaya neden olabilir ve sizi tuzlu suyu dışarı atmaya zorlayabilir. )
Diş fırçası kullanın: Kusmaya neden olabilmek için diş fırçanızı da kullanabilirsiniz. Bu yöntem özellikle parmağınızı boğazınıza sokma fikrinden rahatsızsanız yardımcı olacaktır. Diş fırçanızı dilinizin arkasına sürtünebilir ve neredeyse anında kusmanızı izleyebilirsiniz. ( Diş fırçası, kusmanıza neden olan bir tıkaç refleksine neden olur.)
Yumurta beyazı ile gargara yapın: Yumurta akı ile gargara yapmayı düşünün ve düşüncesi bile kusmaya teşvik ediyor. Bu işe yaramazsa, beyazları yumurtadan ayırabilir ve onlarla gargara yapabilirsiniz. (Çiğ yumurta beyazının hoş olmayan kokusu ve tadı, neredeyse anında kusmanıza neden olabilir.)
Hardal ile kusmaya çalışın: Bir bardak suya bir veya iki çay kaşığı hardalı karıştırın ve çözeltiyi tek seferde için. (Hardal, doğal kusturucu özelliklere sahiptir. Bunu tüketmek midenizi bulandırabilir ve kusmaya neden olabilir.)
Kusmuş birini hayal edin: Başka birinin kustuğunu gördükten sonra kusma dürtüsüne kaç kez direndiniz? Sadece bir görüntü ya da öğürme sesi bizi en yakın tuvalete koşturmaya yetiyor. Bu yüzden daha hızlı kusmak için kusan insanların YouTube veya google resimlerinde bir video oynatın.
Ilık suyla gargara yapın: Bulantıyı tetiklemenin bir başka kolay yolu da ılık suyla gargara yapmaktır. Ara ara en az 10 saniye gargara yapmaya devam edin; ağzın arkasındaki gurgling aktivitesi öğürme refleksini ortaya çıkarır.
Dönün : Çocuklar olarak, dönüp dolaşarak kendimizi eğlendirmeyi severdik. Ama hemen sonrasında mide bulantısı hissettiğini hatırlıyor musun? Başka hiçbir şey işe yaramazsa, başınız dönene kadar daireler çizin. Bu süreçte kendinize zarar vermediğinizden emin olun.
Anılarınızı kullanın : Kustuğunuzda veya iğrenç bir şey düşündüğünüzde geçmişinizden gelen örnekleri hatırlamak da mide bulantısı hissetmenize neden olabilir. Belki çocukken aldığınız bir ilacın hoş olmayan kokusu ya da zihninize kazınan iğrenç bir görüntüydü, öğürme refleksini ortaya çıkarmak için kendi anılarınızdan yararlanın.
Kusmanın sadece gerekli olduğunda uyarılması gerektiğini unutmayın. Sık kusma atakları diş minesini aşındırabilir ve boğazda ve yemek borusunda yaralanmalara neden olabilir.
[faq-schema id=”5205″]Kustuktan Sonra Yapılması Gerekenler
- Sıcak bir duş alın.
- Sinüslerinizdeki kusmuk kalıntılarını gidermek için burnunuzu temizleyin.
- Keskin kokudan kurtulmak için gargara yapın.
- Kendinizi nemli tutmak için su için.
- Ağzınızdaki kötü nefesten veya acı tatlı tattan kurtulmak için kızılcık suyu , midenizi sakinleştirmek için zencefilli gazoz içebilirsiniz.
Kusmaya Ne Sebep Olabilir?
Kusma isteği aygın bir semptom olmasına rağmen, kusmanın bir anormallik belirtisi olabileceği belirli durumlar vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Apandisit veya bağırsak tıkanıklığı gibi ciddi karın problemleri
- Gıda zehirlenmesi veya ülser gibi sindirim sistemi sorunları
- Menenjit, hidrosefali veya tümörler gibi sinir sistemindeki problemler
- Hamilelik, özellikle 6. haftadan sonra
- Digoksin, kodein ve kemoterapi ilaçları gibi ilaçların kullanımı
Kusmak her zaman riskli bir durum değildir. Ancak sık sık kusma isteği duyuyorsanız ve düzelmiyorsa veya kusmukta kan veya kötü koku gibi başka şikayetleriniz varsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz.
Hangi Durumlarda Kusmaya Çalışmamalısınız?
Sırf çok fazla yediğinizi hissettiğiniz için, yakın zamanda yediğiniz yiyecekleri çıkarmak için asla kusmamalısınız. Kilo verme nedenleriyle kusma isteği duyuyorsanız, bulimia yaşıyor olabilirsiniz. Bu, kilo alma korkusundan kusma isteği ile karakterize bir yeme bozukluğudur.
Ayrıca, yanlışlıkla zehirli bir madde veya temizlik ürünü tükettiyseniz, yemek borusu yanığı riskini artırabileceğiniz için kusmaya çalışmamalısınız.