Karasal İklimin Hayvancılık Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi Nedir?
Karasal iklimin hayvancılık faaliyetleri üzerindeki etkisi 5.sınıf sosyal bilgiler ders kitabının 69. sayfasında sorulmuş etkinlik sorusudur. 5.Sınıf Ata Yayınları ders kitabında yer alan bu soru zamanla yeni yayınların ortaya çıkmasıyla birlikte değişmiş olabilir. Karasal iklimin hayvancılık faaliyetine etkisinin araştırılmasını isteyen bu soruda karasal iklimin özelliklerinin bilinmesi gerekir.
Karasal İklimin Hayvancılık Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi Nedir?
Hayvancılık faaliyetinde bulunabilmek için bölgenin bol bol çayır yani otlaklara sahip olması gerekiyor. Çayırlarda büyükbaş hayvanlar beslenir ve bu hayvanların verimleri oldukça iyidir. Yazları serin ve yağışlı Erzurum-Kars yöresinde büyükbaş hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır.
Yazın yağışlarıyla birlikte yeşeren otluklar sayesinde hayvanlar beslenir ve bol bol süt verirler. Bunun yanında Doğu Karadeniz Bölgesi de yazları bol yağış aldığı için çayırlar geniş yer tutar ve bu bölgede rahatlıkla büyükbaş hayvancılık yapılabilir.
Karasal iklimin bulunduğu bölgelerde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yaygındır. Erzurum-Kars bölgesinde karasal iklimin etkisiyle büyükbaş hayvancılık gelişmiştir. Karasal iklime sahip bölgelerde hayvancılığın yapılması önemli geçim kaynaklarından biri haline gelmiştir. Tarımın çok elverişli olmadığı platolarda büyükbaş hayvancılık odlukça yaygındır.
Karasal İklimi Neleri Etkiler?
Karasal iklim sadece hayvancılığı etkilemez. Bunun yanında birçok etkileri mevcuttur.
- Karasal iklim toprak oluşumunu etkiler.
- Yeryüzü şekillerinin ortaya çıkmasını sağlar.
- Bitki örtüsünü etkileyerek çeşitliliği artırır.
- Akarsu ve debilerin çeşitliliğini artırır.