Karadeniz Bölgesi Tarım Ürünleri
Karadeniz bölgesi tarım ürünleri, karadeniz bölgesinde ne yetişir haritası, karadeniz bölgesinde ne yetişir maddeler halinde, karadeniz bölgesi hayvancılık gibi detayları öğrenebilirsiniz.
Bu yazımızda karadeniz bölgesi tarım ürünleri hakkında bilgiler vereceğiz. Tüm karadeniz bölgesinde yetişen tarım ürünlerini öğreneceksiniz. Ayrıca batı karadeniz tarım ürünleri, karadeniz bölgesi hayvancılık kısaca, karadeniz bölgesinde ne yetişir haritası, karadeniz bölgesinde ne yetişir maddeler halinde gibi başlıkları da öğreneceksiniz.
Karadeniz Bölgesi Tarım Ürünleri
Karadeniz bölgesi tarım ürünleri özellikle coğrafya derslerinde bölgeler konusunu işlerken Karadeniz Bölgesini de öğreniriz. Bilindiği üzere Karadeniz bölgesi her mevsim yağış alan bir iklim tipine sahiptir. Her mevsim yağış aldığı için buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk gibi ürünler yetiştirilemiyor. Ancak Karadeniz Bölgesinde buğday yerine Mısır ekilmektedir.
Özellikle kış mevsimlerinde Doğu Karadeniz Bölgesinde, kış ılıklığı olduğu için fındık, çay, turunçgil, zeytin gibi ürünler yetişmektedir. Karadeniz’in bazı iç kesimlerinde yağışlar çok azdır, bundan dolayı bu bölgelerde az da olsa tahıl ve şeker pancarı yetiştiriliyor. Karadeniz’de yaşayan nüfusun %70’si geçimini tarımdan sağlamaktadır. En verimli araziler genellikle kuzeye bakan yamaçlarda görülmektedir.
Karadeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Kısaca Madde Madde
Karadeniz bölgesi tarım ürünleri oldukça çeşitlidir ve genellikle neme ihtiyaç duyan ürünlerdir. Karadeniz arazileri parçalı ve dar olduğu için genellikle eğimlidir.
Fındık
Karadeniz bölgesinin özellikle Doğu bölümünde fındık yetiştirilme oranı epey yüksektir. Trabzon, Giresun ve Ordu fındık yetiştiren başlıca şehirlerin başında gelmektedir. Türkiye’nin %85’lik fındık ihtiyacı bu bölgeden karşılanmaktadır.
Çay
Çay genellikle Karadeniz’in kıyı bölgelerinde yetiştirilir. Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı şeridinde çay yetiştirme oranı yüksektir. Ancak çay en çok Karadeniz bölgesinde bulunan Rize şehrinde yetiştirilmektedir. Türkiye’nin tek çay yetiştirilen bölgesi Karadeniz Bölgesidir. Çay üretiminin %100’lük kısmı bu bölgeden sağlanır. Ekim alanı en dar ürünlerden biridir.
Tütün
Tütün daha çok Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Örneğin Samsun, Amasya ve Tokat çevresi. Ayrıca Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Düzce ilinde üretimi de yapılır. Türkiye’nin %13’lük tütün ihtiyacı bu bölgeden karşılanmaktadır. Tütün en çok Ege Bölgesinde yetişmektedir. Karadeniz Bölgesi tütün yetiştirmede 2. Sırayı almaktadır. Samsun (Bafra) en çok tütün yetiştirilen bölgedir.
Mısır
Mısır Karadeniz bölgesinin tahıl yerine ektiği bir üründür. Karadeniz Bölgesinde genellikle buğday yerine mısır ekilir. Halkın başlıca temel besin kaynağıdır. Karadeniz bölgesi Mısır üretiminde 1. sırayı almaktadır.
Pirinç
Pirinç yetişme ortamında bolca suya ihtiyaç duyar. Daha çok akarsu vadi tabanlarında ekimi yapılır. Tosya, Boyabat, Çarşamba gibi ovalarda yetiştirilmektedir.
Şeker Pancarı
Doğu Karadeniz bölgesi bol yağış aldığı için Şeker Pancarı bu bölgede yetişmez ancak Doğu Karadeniz bölgesinin dışındaki diğer kısımlarda şeker pancarı yetişme alanı bulmaktadır. Genellikle Kastamonu, Çorum, Tokat ve Amasya illerinde yetiştirilmektedir.
Elma
Özellikle Amasya bölgesinde yetiştirilen elmalar Karadeniz’in iç kesimlerinde bulunan Kastamonu ve Tokat çevresinde de yetiştirilmektedir.
teşekkürler