Eğitim Dili

İskeletin Görevleri ve Bölümleri Nelerdir?

01.10.2018

İskeletin görevleri ve bölümleri, iskeletin kısımları, iskeletin bölümleri, iskelet nedir, iskeletin görevleri nelerdir maddeler halinde öğrenin.

0 / 5

Your page rank:

İskelet vücut yapısını ayakta tutan, beyaz sert ve sağlam bir oluşuma verilen isimdir. Bu yazımızda iskeletin görevleri ve bölümleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Özellikle Fen derslerinde sıklıkla bu konular karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca iskeletin bölümleri başlıklar halinde anlatılacaktır.

İskelet Nedir?

İnsanı ayakta tutan kemiklerden oluşan bütüne iskelet ismi verilir. İskeletler insanın hareket etmesini sağlar. Kasların desteğiyle iskelet yapısı bir hareket eder. Vücudun biçimsel olarak dik durması iskelet yapısının sert olmasından kaynaklanır. İskelet yapısı minerallerden oluşur ve bazı organları kemik yapısıyla korurlar. Kemikler sünger ve tıkız bir dokudan meydana gelmiştir.  Yeni doğmuş bir bebekte yaklaşık 300 adet kemik varken, yetişkin bir insanda 207 adet kemik bulunmaktadır. İskelet yapısı yaş ilerledikçe gelişir ve birleşerek kaynar. Örnek verecek olursak yeni doğan bir bebeğin alın bölgesinde bulunan kemikler ayrı ayrı bulunur. Ancak büyüdükçe bu kemikler birleşir ve düz bir alın oluşur. Kurumuş bir kemik dokusunda sünger araları boştur. Ancak taze ve yaş kemikte bu boşluklar kemik iliği adı verilen kırmızı ve yumuşak bir madde ile doludur.

İskeletin Görevleri

İskeletin görevleri oldukça önemlidir. Vücut yapısının temelini oluşturur. Genel olarak iskeletin görevlerini görelim:

  • Vücudun dik durmasını sağlar.
  • İç organları dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumak.
  • Vücut için kalsiyum ve mineral depolamak.
  • İskelette dokular arasından bulunan kemik iliği yardımıyla vücut için kan üretmek.
  • İç organ ve kasların bağlandıkları ana noktalara sahip olup, vücut çalışmasına yardımcı olmak.

İskeletin görevleri yaşamsal faaliyet için çok önemlidir. Hayatta kalabilmek ve sağlıklı yaşayabilmek için iskeletin görevlerinin yerine getirilmesi çok önemlidir.

İskeletin Bölümleri

İskelet her ne kadar bir bütün olarak ele alınsa da, iskeletin bölümleri de vardır ve her bölümün farklı desteği ve görevi vardır.

Uzun Kemikler

Adından da anlaşılacağı üzere uzun olan kemiklerdir. Uzun kemikler vücut yapısının dik durmasına öncülük eder. Kol ve bacak kemiklerimiz uzun kemiklere örnektir.

Kısa Kemikler

Kısa kemikler uzun kemikler gibi hareket etmeyi sağlar. Ancak uzun kemiklere göre daha detaylı ve ince hareketlerin yerine getirilmesine yardımcı olur. El ve parmak kemikleri kısa kemiklere örnek verilebilir.

Yassı Kemikler

Bu kemiklerin hareket yeteneği yoktur. Vücudun dayanıklılığını yerine getiren kemiklerdir. Yassı kemikler birbirine çok sıkı bağlanmıştır. Kafatası yassı kemiğine örnek verilebilir.

İskeletin Kısımları

İskeletin temel bölümlerini öğrendik. Şimdi de iskeletin kısımları hakkında bilgi sahibi olalım.

Kafatası

Kafatası yassı kemiklerinden oluştuğu için vücudumuzun en sağlam kısımlarından biridir. Beyini çevrelediği için beyni dış tehlikelerden korur.

Göğüs kafesi

Göğüs kafesi kaburga kemikleri ve diğer göğüs kemiklerinden oluşur. Göğüs kafesi bölgesinde genellikle kısa ve yassı kemik yapısı bulunur. İlk görevi kalbi ve akciğeri dış darbelerden korumaktır. İkinci görevi ise, kas dokusuna destek olarak solunuma yardımcı olmasıdır.

Omurga kemikleri

Omurga kemikleri boyundan kuyruk sokumuna kadar yumru şeklindeki kemiklerdir. Bu yumrulara omur adı verilir. Yetişkin ve sağlıklı bir insanda 33 omur bulunur. Omurlar kısa kemiklerden oluşur. Omurga, sağlıklı yaşam faaliyetlerini gerçekleştirir ve bel-sırt bölgesine destek olur. Ayrıca vücudun dik durmasına da yardımcı olur. Omurga kemikleri başımız ve vücudumuz arasındaki uyumu sağlar.

Kol ve bacak kemikleri

Kol ve bacaklarımız da bulunan uzun kemiklerdir. En önemli görevleri hareketi sağlamaktır. Bacaklar vücudun tüm yükünü taşımaktadır. İskeletin en güçlü ve dayanıklı kemikleridir. Spor yardımıyla daha güçlü hale getirebiliriz. Hareket yeteneğimiz azaldıkça kol ve bacaklardaki dayanıklılık da azalmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© Copyright 2023 Egitimdili.com Tüm hakları saklıdır.