Eğitim Dili

İletişim Nedir?

02.09.2019
0 / 5

Your page rank:

Günlük hayatımızda sıklıkla kullanmış olduğumuz iletişim nedir hiç merak ettiniz mi? Sık duyduğumuz bu kelimenin anlamını ve özelliklerini öğrenme vakti geldi. Gelin hep beraber bu konuyu öğrenelim. Sadece iletişimin ne olduğunu öğrenmekle kalmayacağız iletişimin türleri, öğeleri ve etkili iletişim hakkında da detaylı bilgiler vereceğiz.

İletişim Nedir?

İletişim, konuşma veya sözlü iletişim dahil olmak üzere sözlü veya sözsüz yollarla mesaj gönderme ve alma işlemidir.

Günlük hayatın vazgeçilmezi iletişim gönderici ve alıcı arasında meydana gelen duygu, düşünce ve davranış biçimi şeklinde açıklanabilir. İnsan toplumda yer alabilmek için diğer kişilerle iletişim içine geçer ve sıkıntı ve sevinçlerini başka insanlarla paylaşma isteği duyar. Ruhsal ve bedensel açıdan iletişim çok önemlidir. İletişim insanı ayakta tutan en önemli kavramlardan biridir.

Dünyadaki bütün canlılar duygularını ve düşüncelerini birbirlerine iletecekleri araçlar geliştirmiştir. Bununla birlikte insanlar iletişimi geliştirip kendi dillerini meydana getirmiştir.

İletişim Türleri Nelerdir?

İnsanlar duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade etmek için önce kendi dilini buldu sonrasında ise bunu yazılı olarak ifade etmek içinde yazıyı buldu. İnsanoğlu düşüncelerini hep birine aktarma yoluna gitmiş ve farklı iletişim türleri oluşmasına neden olmuştur. Sözlü olarak bütün dönem en etkili iletişim türlerinden biri olmuştur. Ancak sadece sözlü iletişim yoktur bunun yanında fakrlı iletişim türleri de vardır. Gelin bunları öğrenelim.

  • Sözlü yani dil ile gerçekleştirilen iletişim türü
  • İnsanların jest ve mimikleriyle iletişim kurması
  • Grafik, resim, görsel gibi öğeler ile iletişim kurulabilir.
  • Sembol ve imgeler ile iletişim kurulabilir.

İletişim Nedir? adlı yazımızda iletişim türleri hakkında bilgi sahibi olduk, iletişim sadece türleriyle değil, öğeleri ile de ön plana çıkan bir kavramdır. Onları öğrenelim.

İletişim Öğeleri

İletişimin sağlıklı ve iyi bir biçimde ortaya çıkması için bazı öğelerin olması gerekiyor. Bu öğeler iletişimin oluşmasına yardımcı olur. Aşağıda bu öğelerin neler olduğunu açıklayan şema ve kavramlara yer verdik.

İletişim Öğeleri | İletişim Nedir?

İletişim Öğeleri | İletişim Nedir?

  • Gönderici (Kaynak)
  • Alıcı
  • İleti
  • Kanal
  • Bağlam
  • Dönüt
  • Şifre

Gönderici (Kaynak)

Bir iletişim ağında önce duygu ve düşüncelerini açıklamaya başlayan gönderici yani kaynak vardır. Gönderici iletişimin başlatıcı rolündedir.

Alıcı

Göndericiden gelen duygu ve düşünceleri karşılayan ona cevap veren alıcıdır. Bu kişi veya topluluk olabilir.

İleti

Gönderici tarafından alıcıya söylenen duygu, düşünce ve mesaj biçimlerine verilen addır.

Kanal

Gönderici duygu ve düşüncelerini ifade ederken bir iletişim aracı ve ortam kullanabilir işte buna kanal adı verilir.

Bağlam

Gönderici ve alıcı arasında oluşan iletişimin geçtiği ortama verilen isimdir.

Dönüt (Geri Bildirim)

Etkili iletişimin içerisinde dönüt yani alıcının gönderiye karşı verdiği cevap çok önemlidir.

Şifre

Gönderici tarafından belirlenen iletişime yazı, görsel, dil ve rakam gibi türlerin her biri şifre olarak adlandırılır.

İletişim Nedir? adlı yazımızda iletişim öğelerin neler olduğunu öğrendik, şimdi önemli olan hususları sizlerle paylaşalım.

  1. İletişim kurulurken mutlaka ”gönderici – alıcı – ileti ” olmak zorundadır. Bu öğeler olmadığı zaman iletişimden söz etmek mümkün olmaz.
  2. Bir iletişimi başlatan göndericidir. Gönderici iletişimin oluşmasına öncülük eder. Gönderici iletişimin başlattığında bir alıcının olmasına dikkat etmelidir, alıcı olmadığı zaman iletişim de olmaz.

2 temel husus hakkında bilgi verdik, iletişim etkinliği içerisinde yer alan gösterge hakkında bahsedelim. Göstergeler iletişimin sağlıklı bir biçimde yürütülmesinde yardımcı olan temel kavramların başında geliyor.

İletişim Özellikleri 

  • İletişim iki yönlü trafiğe benzer ve iki kişi arasında geçer.
  • Sürekli bitmeyen bir süreçtir.
  • Kısa ömürlü bir süreçtir ve alıcı mesajı anlayana kadar iletişim sürer.
  • İletişimin temel amacı, mesajı başkalarına anlaşılabilir kılmaktır.
  • Kişiler arasındaki yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırır.

İletişimin Amaçları Nelerdir?

İletişimin temel amacı:

  • İlgili mesajı doğru bir  mesajla iletmek.
  • İşle uğraşanların çabalarını koordine etmek.
  • Yönetsel beceri ve anlayışın geliştirilmesi.
  • İyi endüstriyel ilişkilerin sürdürülmesi.
  • Politikaların, uygulamaların, davranışların ve prosedürlerin vb. etkinliğinin değerlendirilmesi.

Etkili iletişimin ilkeleri

İletişimi etkili kılmak aşağıdaki ilkelere uyulmalıdır.

Açıklık İlkesi: İletişimde düşünceler ve duygular net olmalıdır. Belirsizliğe asla yer verilmemelidir.

Dikkat Prensibi: İletişim türü dikkati çekmelidir.

Tutarlılık İlkesi:  Bu ilke, iletişimin her zaman kuruluşun planları, amaçları, politikaları ve programları ile tutarlı olması ve çelişmemesi gerektiği anlamına gelir. Tutarsız mesajlar, her zaman girişimcilerin çıkarlarına zarar veren insanların kafasında karmaşa ve karışıklık oluşturur.

Yeterlilik Prensibi: İletişimde aktarılan her bilginin yeterli ve eksiksiz olma gerekir. Eksik ve yetersiz bilgi eylemleri geciktirir, anlayışı ve ilişkileri yok eder. İletişimcinin ve iletişimin etkinliği de etkilenir.

Entegrasyon Prensibi: İletişim kendi başına bir amaç değil bir amaç için bir araçtır. Örgütsel hedeflere ulaşmak için çalışan insanlar arasındaki işbirliğini teşvik etmelidir.

Zamanlılık İlkesi: Fikirlerin bilgisi uygun zamanda iletilmelidir. Mesajları iletmedeki herhangi bir gecikme, zaman aşımına uğradıkça önemini ve etkililiğini yitirdiklerinden, (mesajların) tarihi belgeler olmaları dışında hiçbir amaca hizmet etmeyecektir.

Kayıt dışılık ilkesi: Resmi iletişim, ancak resmi bir kuruluşta önemlidir, ancak kayıt dışı iletişim kuruluştaki yerini kaybetmez.

Geri Bildirim Prensibi: Bu, etkili bir iletişim sisteminin en önemli prensibidir. Alıcıdan iletilen mesajların alıcının gönderdiği ile aynı anlamda anlaşılıp anlaşılmadığını ve aynı zamanda alıcının teklifinin kabul edilip edilmediğini de kabul edip etmediğini onaylamalıdır.

Doğru Dil: İletişimde basit ve uygun bir dil kullanılmalıdır.

İki Yönlü İletişim: Etkili iletişim, birbirleriyle etkileşime girmesi gereken en az iki katılımcıyı gerektirir.

Görgü Kuralları: Etkili bir iletişimde görgü kuralları çok önemlidir.

Yukarıdaki prensipler, eğer uygunsa, iletişimi etkili kılacaktır. Etkili bir iletişim sistemi kurarak toplumsal sorunlar en aza indirilebilir, çünkü bir işbirliği duygusu toplumsal ilişkileri daha iyi hale getirecektir.

Gösterge Nedir?

Bir kavramın kendi dışında onu gösteren ve onu düşünmemize yardımcı olan ve onun yerini alabilen nesne, sözcük, görünüş ve olgulara gösterge denir.

Her türlü sözcük, resim, sembol, işaret ve şekil gibi kavramlara da gösteren adı verilir.

Göstergeler de kendi içerisinde 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar dil göstergeleri ve dil dışı göstergeleridir. 

Dil Göstergeleri

İletişim içerisinde söz ve yazı şeklinde gerçekleştirilen her türlü etkinliklere verilen isimdir. En basit örnek verecek olursak kullandığımız her sözcük bir dil göstergesidir. Burada dikkat edelim sadece yazı ve sözle ifade edilen şeyler dil göstergeleri içerisinde yer alırken ”şekil, resim, işaret, hareketler ve jest mimikler dil dışı göstergeler içerisinde yer alır.

Dil Dışı Göstergeler

Dil dışı göstergeler de kendi içerisinde 2’ye ayrılmaktadır.

Doğal gösterge: Kışın havaların soğuması doğal göstergeye örnek verilebilir. Kendiliğinden meydana gelen durumlara doğal gösterge adı verilir.

Sosyal gösterge: Günlük hayatımızı etkileyen görgü kuralları, trafik lambaları gibi ögeler sosyal göstergeye örnektir.

Bu yazımızda iletişim nedir? Özellikleri nelerdir? Sorusunun cevabını verdik. İletişim hakkında paylaşmak istediğiniz ve sormak istediğiniz bir soru varsa yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.

YKS Sıralama Nasıl Olur

G ile Eşya

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Ebru dedi ki:

    Merhabalar,

    Etkili bir iletişim kurmanın yollarından birinin de doğru kelime seçimi olduğunu düşünüyorum. Karşımızdaki kişiyle iletişim kurarken kelimelerimizi ne kadar özenle seçersek kurduğumuz iletişim de o oranda başarılı olur. Hem günlük hayatta hem de çalışma hayatında etkili iletişim kurmak ilişkilerimizin ve işlerimizin yolunda gitmesine yardımcı olur. Bu nedenle kelimelerimizi doğru seçmeliyiz ve iletişim kurduğumuz insanları itmemeliyiz. Bazen şu kelimeleri kullanmak iletişimin gidişatını büyük oranda etkiliyor; aynen, şey, yani gibi. Örnekleri çoğaltmak mümkün. İzninizle ben de etkili iletişim kurmanın önünde engel oluşturabilecek kelimelerden oluşan yazımı okumanız için sizinle paylaşmayı isterim.

    Yazılarınızın devamının gelmesi dileğimle,
    sağlıkla kalın.

    1. Eğitimdili dedi ki:

      Vermiş olduğunuz bilgi sayesinde iletişim nedir? Sorusunun cevabı daha net bir hale geldi.

© Copyright 2023 Egitimdili.com Tüm hakları saklıdır.