Bilim İnsanlarının Ortak Özellikleri
5.Sınıf Sosyal Bilgiler dersinin 4.ünitesi bilim, teknoloji ve toplum içerisinde olan bilim insanlarının ortak özellikleri konusunu öğreneceksiniz. Bu konu sayesinde bilim insanlarının ortak özelliklerini hem net öğreneceksiniz hemde konuyu tekrar etmiş olacaksınız.
İnsanlar tarihten bu yana hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla yeni buluşlar ortaya koymaya çalışmışlar ve yeni buluşlarla günlük yaşamlarını kolaylaştırmışlardır. Eskiden insanlar aydınlanmak için güneş ışığından faydalanıyordu. Ancak geceleri güneş olmadığı için zorluk yaşıyorlardı. Gece Ay’dan yansıyan ışınlarda çok etkili olmuyordu. Aydınlatma araçlarına ihtiyaç duymaya başlayan insanlık ateşi keşfetmiş ve artık aydınlatma araçları ateş yardımıyla yanan meşale olmuştu.
İcat (Buluş): İnsanların işine yarayacak ve hayatlarını kolaylaştıracak bir aleti ve yöntemi ilk defa bulma işine denir.
Mucit (Buluş yapan): İlk defa buluş ortaya koyan kişilere denir.
Tarih boyunca insanlar bir yerden bir yere taşınma ihtiyacı duymuşlardır. Taşınırken kas ihtiyacına duyan insanlar yoruluyordu, bunun önüne geçmek için başlarda yuvarlanan ağaç kütüklerini kullanmaya başladılar. Sonrasında tekerleğin icadıyla birlikte insanlığın taşınması ve bir yerden bir yere gitmesi kolaylaşmıştır.
Bilim İnsanlarının Ortak Özellikleri
Bilim: Dünya’nın ya da olayların bir bölümünü konu seçen, bunu deneye dayalı yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgiler bütününe bilim denir.
Bilim İnsanı: Bilimden elde edilen bilgileri kullanarak bilgiye ulaşmak için sistematik bir şekilde çalışan kişilere bilim insanı denir.
Bilim insanları bilimsel yöntemleri kullanır ve sürekli araştırmalar yapar. Yapmış oldukları araştırma sonuçlarını insanlar ile paylaşır. Günümüzde kullandığımız telefon, ampul, kalem, otomobil, gözlük ve ütü gibi buluşların ortaya çıkmasında bilimsel çalışmaların etkisi vardır.
Bilim İnsanlarının Ortak Özellikleri Nelerdir?
- Bilim insanları araştırma yaparken bilimsel yöntemleri kullanırlar.
- Bilim insanları zorlukların üstesinden gelebilirler.
- Başarısızlık karşısında asla pes etmezler ve sürekli çalışırlar.
- Hata yapmaktan asla korkmazlar.
- Bilim insanları dürüst kişilerdir.
- Ümitsiz olmazlar.
- Yeniliklere açıktırlar.
- Meraklıdırlar.
- Bol bol araştırma yaparlar.
- Bilim insanları ön yargılı değildir.
- Bilim insanları tarafsızdır yani objektiftir.
- Bilim insanları planlı çalışırlar.
- Asla işin kolayına kaçmazlar.
- İnsanlığa faydalı olmak için çaba harcarlar.
- Eleştiri yaparlar ve eleştiriye açıktırlar.
- Şüpheci davranıp olayları hemen kabul etmezler.
- Geniş bir hayal gücüne sahiptirler.
Bilimsel Düşünme: Daha önceki bilgileri kullanıp yeni bilgilerin çıkması için çaba harcaya bilimsel düşünme denir.
Bilim insanlarının ortak özellikleri çok fazladır. Çünkü bilim insanları insanlık adına çalışır ve insanlığın günlük yaşamını kolaylaştırır. Bilim insanları çalışma yaparken bilimsel düşünmeye önem gösterirler. Yeni fikirler ortaya koyarak insanlık için katkıda bulunmuşlardır, bilim insanları kendilerinden önceki buluşları ve çalışmaları inceleyip onları geliştirmişler ve bugün kullandığımız teknolojik aletlerin ortaya çıkmasını sağlamışlardır.
Bilim insanlarının ortak özellikleri arasında yer alan araştırma ve inceleme bilim insanlarının bilimsel yaklaşma da sık kullandığı yöntemlerden biridir. Bilim insanları zorluklar karşısında pes etmezler. Sabırlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüp hedeflerine ulaşırlar.
Bilim İnsanları
Bilim insanlarının ortak közelhakkında bilgiler verdik. Şimdi dünyaya yön vermiş bazı bilim adamlarını tanıyalım.
Albert Einstein
Albert Einstein 1879 tarihinde Almanya’da doğmuştur. Çocukluk dönemlerinde konuşma güçlüğü çektiği için yaşıtlarından daha geç konuşmaya başlamıştır. Fen bilimleri ve matematik derslerinde başarılıydı. İlkokul yıllarından itibaren diğer bilim insanlarının ortak özellikleri arasında olan merak duygusu, olayları ve olguları sürekli sorgulayan bir kişiliğe sahiptir. Einstein yeni bilgiler, gözlem ve araştırma yapmayı çok seven biriydi. 1921 tarihinde Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmıştır. 1955 yılında da hayatını kaybetmiştir.
Isaac Newton
1642 tarihinde İngiltere’de doğmuştur. Fizik, matematik ve astronomi alanlarında buluşlar yapmıştır. Küçük yaşlarda oyuncaklar yapmaya başlayan Newton, araştırmacı, meraklı, yeni bilgiler öğrenmeyi ve gözlem yapmayı seven biriydi. Bulduğu kuvvet ve ağırlık birimlerinden dolayı birimlere onun adı verilmiştir. 85 yaşındayken hayatını kaybetmiştir.
Prof. Dr. Aziz Sancar
Prof. Dr. Aziz Sancar 1946 tarihinde Mardin’in Savur ilçesinde doğmuştur. Ailesi çiftçilikle uğraşıyordu, Sancar orta gelirli bir ailenin yedinci çocuğudur. İlköğretim ve ortaokulu Mardin’de tamamlamıştır. İstanbul Tıp Fakültesinden birincilikle mezun olan Sancar, TÜBİTAK bursuyla Amerika’ya giderek biyokimya eğitimi almaya başlamıştır. Aziz Sancar araştırma ve gözlem yapmayı çok seven, eleştiriye açık, planlı ve objektif bir kişiliği vardır. DNA onarım mekanizmaları konusunda yaptığı buluş sayesinde 2015 yılında Nobel Kimya Öüdülü’nü almıştır.
Aziz Sancar hakkında detaylı bilgi almak isterseniz aşağıda yer alan yazımızı okuyabilirsiniz.