Eğitim Dili

Bayrak Şiiri – Arif Nihat Asya

14.09.2019
0 / 5

Your page rank:

Bayrak Şiiri

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,
Işık ışık, dalga dalga bayrağım!
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.

● ● ●

Sana benim gözümle bakmayanın
Mezarını kazacağım.
Seni selâmlamadan uçan kuşun
Yuvasını bozacağım.

● ● ●

Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder…
Gölgende bana da, bana da yer ver.
Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar:
Yurda ay yıldızının ışığı yeter.

● ● ●

Savaş bizi karlı dağlara götürdüğü gün
Kızıllığında ısındık;
Dağlardan çöllere düştüğümüz gün
Gölgene sığındık.

● ● ●

Ey şimdi süzgün, rüzgârlarda dalgalı;
Barışın güvercini, savaşın kartalı
Yüksek yerlerde açan çiçeğim.
Senin altında doğdum.
Senin altında öleceğim.

● ● ●

Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim:
Yer yüzünde yer beğen!
Nereye dikilmek istersen,
Söyle, seni oraya dikeyim!

                                  ARİF NİHAT ASYA

Bayrak Şiiri Sesli

Bayrak şiiri dinlemek istiyorsanız aşağıda bulunan YouTube videosu aracılığıyla dinleyebilirsiniz. Ayrıca fon müziği bayrak şiirini fon müziği ve karaoke şeklinde arayanlar için aşağıya ilgili paylaşımları ekledik.

Fon Müziği

Bayrak Şiirini okumak isteyenler için fon müziğini indirme linki olarak verdik, aşağıda bulunan link sayesinde fon müziğini indirebilirsiniz.

Bayrak Şiiri Fon Müziği İndirmek İçin Tıklayınız.

Bayrak Şiiri Resimli

Bayrak Şiiri Resimli

Bayrak Şiiri Resimli

 

Bayrak Şiiri Yazarı Arif Nihat Asya Kimdir?

Bayrak Şiirini yazan Arif Nihat Asya 7 Şubat 1904 tarihinde İstanbul’a bağlı Çatalca’nın İnceğiz köyünde doğdu. Babası Tokatlı Ziver Efendi, annesi ise Tırnovalı Fatma Hanım’dır. Arif Nihat Asya doğduktan 1 ay sonra babası vefat etmiştir. Babasının ölümü üzerine akrabaları tarafından büyütülmüştür. İlköğretim okuluna köyünde başladı ancak daha sonra İstanbul’a göç ettiler. İstanbul’a geldiğinde önce mahallesinde bulunan Haseki Mahalle Mektebi’ne yazıldı ancak bu okulda fazla okumadı ve Gülşen’i Maarif Rüştiyesi’ne kayıt oldu. Sonrasında yatılı olarak eğitim veren Bolu Sultanisi kapatılınca, bu okul Kastamonu Sultanisi’ne aktarıldı.

Lise eğitimini bitiren Nihat Asya, İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’na devam etti ve burada Edebiyat Bölümünü okuyup mezun oldu.

Milli Mücadele yıllarında Ankara’da ikametgah eden Nihat Asya, bu dönemde şiire başladı. Milli Mücadele ruhundan çok etkilendi ve Türklük, vatan aşkı konulu şiirler yazmaya başladı.

1928 tarihinde Darülmuallim’i Aliyye’den Edebiyat Öğretmeni olarak mezun oldu. Mezun olduktan sonra Adana Koleji’nde öğretmenlik ve başka okullarda yöneticilik yaptı. 1948 tarihinde tayini Edirne’ye çıktı. 1950-1954 yılları arasında Adana Milletvekilliği, 1954 yılında Eskişehir Milletvekilliği yaptı. Sonrasında öğretmenlik hayatına döndü ve 1962 tarihinde son çalışma yeri olan Ankara Gazi Lisesi’nden emekli oldu.

5 Ocak 1975 yılında Ankara’da vefat etti. 

Edebiyatımızda ”Bayrak Şairi” olarak tanınan Arif Nihat Asya, meşhur olmuş olan Bayrak şiirini 5 Ocak Adana’nın Kurtuluşu gününde vatan aşkı ve heyecanıyla yazmıştır. Öğretmenlik yaptığı dönemlerde birçok gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmış ve yazılar yazmıştır. Şiirlerini yazarken hece, aruz ve serbest hece ölçüsünü kullanan Nihat Asya, her türlü nazım birimi ve ölçüsüyle farklı eserler ortaya koymuştur.

Şiirlerinde milliyetçilik duygusu ön plandadır ve ağırlık şiirlerinin konusunu bayrak ve vatan oluşturur. Şiirlerinde kendine özgü bir yazım tekniği ve düzeni vardı. Şiirlerini yazarken yenileşmeye özen göstermiş ve kendisine renkli şiir dünyası oluşturmuştur. Son yıllarında yazmış olduğu şiirlerinin konularını genellikle daha soyut kavramlar oluşturmuştur.

Şiirlerinde farklı benzetmeler, zekasının yansıdığı, şakacı nükteler ve hicivler yer almaktadır. Eserlerinde kelime oyunlarına yer vermiş ve okuyanları kendisine hayran bırakmıştır. Bayrak Şiiri ile tanınmış ve bunun dışında başka eserlerde ortaya koymuştur. Türk Edebiyatına ismini altın harflerle yazdıran şair, vatan ve bayrağın uyumunu şiirlerinde harika bir üslupla anlatmıştır.

Şiir Kitapları

  • Heykeltraş (1924),
  • Yastığımın Rüyası (1930),
  • Ayetler (1936),
  • Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor (1946)
  • Rubaiyyat-ı Arif (1956)
  • Enikli Kapı (1964)
  • Kubbe-i Hadrâ (1956)
  • Kökler ve Dallar (1964)
  • Emzikler (1964)
  • Dualar ve Aminler (1967)
  • Aynalarda Kalan (1969)
  • Kanatlar ve Gagalar (1946)
  • Kıbrıs Rubaileri (1964)
  • Avrupa’dan Rubailer (1971)
  • Kova Burcu (1967)

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© Copyright 2023 Egitimdili.com Tüm hakları saklıdır.