Eğitim Dili

Atatürkün Öğrenim Hayatı

06.11.2018

Atatürkün öğrenim hayatı, sırasıyla, resimli anlatım, ödev, kısa, uzunca gibi detayların cevapları bu yazımızda yer almaktadır.

0 / 5

Your page rank:

Bu yazımızda Atatürkün öğrenim hayatı hakkında bilgiler öğreneceksiniz. Bir önceki yazımızda Atatürk’ün kişilik özellikleri hakkında bilgiler vermiştik.  Sırasıyla kısa ve uzunca şekilde Atatürk’ün okuduğu okulları da öğreneceksiniz.

Atatürkün Öğrenim Hayatı

Mustafa Kemal 1881 yılında Selanik’te doğmuştur. 1887 yılının Haziran ayında annesinin isteğiyle Hafız Mehmet Efendi’nin mahalle mektebine başladı ancak babasının isteği doğrultusunda bu okulda devam etmedi ve Selanik’te çağdaş modern eğitim yapan Şemsi Efendi Mektebi’ne kayıt oldu, ilkokul eğitimini burada tamamladı. Şemsi Efendi tarafından açılan okulda Mustafa Kemal çok başarılı ve yetenekli öğrenci olmuştur.

Mustafa Kemal bu okulda okurken babası ölmüştür. Babasının ölümü üzerine annesi Zübeyde Hanım, 3 çocuğu ile Selanik yakınlarındaki Lankaza’da bulunan Rapla çiftliğinde subaşılık yapan kardeşi Hüseyin Efendi’nin yanına gider. Çiftlikte büyümeye başlayan Mustafa Kemal’in öğrenim hayatı aksar ve çok geçmeden Selanik’te bulunan halasının yanına dönerek bıraktığı okuluna devam eder.

Ortaokul Dönemi

Mustafa Kemal, Şemsi Efendi İlkokulunu bitirdikten sonra Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne devam eder daha sonra bu okuldan ayrılır ve 1894 yılında kendi kararıyla Askerî Rüştiye’ye müracaat ederek öğrenimine burada devam etti. Mustafa Kemal yazları dayısının yanına gider ve okul zamanına kadar çiftlikte kalırdı. Mustafa Kemal bu okulunu çok seviyordu. Zekası ve üstün yetenekleriyle arkadaşları arasından kolaylıkla sıyrılmıştı. Öğretmenlerinin de sevgisini kazanan Mustafa Kemal başarılı bir öğrenim hayatı sürüyordu.

Selanik Mülkiye Rüştiyesi’nde matematik öğretmenliği yapan Yüzbaşı Mustafa Efendi, o dönem öğrenci olan Mustafa’yı çok seviyordu, diğer Mustafa arasındaki farkı belirtmek için Mustafa isminin yanına Kemal ismini koydu ve Mustafa Kemal olarak anıldı.

Lise Dönemi

Mustafa Kemal, Selanik Askerî Rüştiyesini bitirdikten hemen sonra 13 Mart 1896 yılında Manastır Askerî İdadisine kayıt oldu. Burada Ömer Naci adından bir öğrenciyle tanıştı ve iyi arkadaş oldular. Ömer Naci ilerde ünlü bir hatip olarak tanınacaktır. Askerlik hayatında yakın bir arkadaşlarından biri olacak Ali Fethi (Okyar) ile de bu okulda tanışmıştır. Atatürk öğrenim hayatı boyunca dil eğitimine de önem vermiş ve Selanik’e döndüğünde Fransızca dersleri alıyordu.

Mustafa Kemal, Manastır Askerî İdadisini başarıyla bitirmiş ve 3 Mart 1899 tarihinde İstanbul’da bulunan Harp Okulu’na girdi.  Bu okulu 3 yıl içerisinde bitirip, 10 Şubat 1902’de tarihinde Teğmen rütbesiyle mezun oldu. Daha sonra Harp Akademisi’de öğrenim hayatına devam etti. 1903 tarihinde Üsteğmen oldu, 11 Ocak 1905 tarihinde de Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle Harp Akademisinden mezun oldu.

Harp okulu ve Harp Akademisinde başarılı bir öğrenci olan Atatürk öğrenim hayatı boyunca zekası ve yeteneğiyle ön plana çıkmıştır. Atatürk daha çok matematik, edebiyata ve yabancı dil derslerine ilgi duyuyordu.

Atatürkün Öğrenim Hayatı Sırasıyla

  • Hafız Efendi Mahalle Mektebi
  • Şemsi Efendi Mektebi
  • Selanik Mülkiye Rüştiyesi
  • Selanik Askeri Rüştiyesi
  • Manastır Askeri İdadisi
  • İstanbul Harp okulu
  • İstanbul Harp Akademisi

Atatürkün öğrenim hayatı resimli anlatım

Atatürkün öğrenim hayatı resimli anlatım

Atatürkün öğrenim hayatı resimli anlatım

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 7 YORUM
  1. Elif dedi ki:

    Projeden 100 aldım teşekkür ederim

    1. Kara günahlı melek dedi ki:

      Selam

      1. Kara günahlı melek dedi ki:

        Merhaba bitmek sen yorum yazmışsın🥺😄

        1. Zeki_kız78 dedi ki:

          Resimli anlatımda farklı yazıyor .
          Madde halinde farklı yazıyor.
          Hangisi anlamadım ki….
          Şsjendkdıdösl

    2. Kara günahlı melek dedi ki:

      Merhaba bitmek sen yorum yazmışsın🥺😄

  2. Elif dedi ki:

    Selam

  3. eren dedi ki:

    sınavdan 1oo aldım tesekkur

© Copyright 2023 Egitimdili.com Tüm hakları saklıdır.